



## **ACER-ENTSOG Joint Workshop on**

## The Implementation of the Balancing Network Code

22 November 2017 from 10:00 to 16:30

Vienna, Austria FLEMING'S Conference Hotel Wien Neubaugürtel 26-28 - A-1070

## **AGENDA**

AGENDA TOPICS	Duration	Timetable
Welcoming coffee / registration	30 min	09.30-10.00
1. Opening (Chairs)/Welcoming (Hosts)	15 min	10.00-10.15
1.1 Gas Balancing: The second ACER Report on Code Implementation	35 min	10.15-10.50
1.2. ENTSOG's Implementation and Effect Monitoring report	20 min	10.50-11.10
Coffee Break	20 min	11.10-11.30
Part I: Information provision		
2. Information Provision in Spain (Enagas)	15 min	11.30-11.45
3. Panel discussion on Information Provision, with the focus on	50 min	11:45-12:35
NDM forecast – led by ENTSOG		
<ol> <li>What are there any learnings concerning the cost-benefit</li> </ol>		
analysis in relation to increasing data frequency, shorter		
timelines and improving accuracy for data publication?		
2. What is the frequency? Is the frequency of the data deemed satisfactory by network users?		
3. What are the difficulties in terms of data accuracy? Is the		
accuracy of the data deemed satisfactory by network users?		
Panel:		
ENTSOG, Eurogas (Distribution Committee), Wiener Netze (CEDEC),		
E-Control, Enagas		
Lunch	65 min	12:35-13:40
4. Introduction to the Linepack panel - led by ACER		
Two case studies:	20 min	13.40-14.00
NCG (DE)		
Gaz-System (PL)		





<ol> <li>Panel discussion on Linepack transparency -led by ACER</li> <li>What information can the additional Linepack publication give?</li> <li>What are the pros of having Linepack published and used in a balancing regime?</li> <li>What are the cons of having Linepack published and used in a balancing regime?</li> </ol> Panel:	30 min	14:00-14:30
ACER, EFET, Gaz-System, NCG, E-Control  Coffee Break	20 min	14:30-14:50
Part II: VTP, hub and Platforms		
<ul> <li>6. Presentation to introduce the VTP, Hub and trading platform discussion (GRTgaz/TIGF)</li> <li>French case study:         <ul> <li>Creation of the single French wholesale market place by 1 November 2018</li> </ul> </li> </ul>	20 min	14:50-15:10
<ol> <li>Platform discussion moderated by SEC</li> <li>What are the experiences with VTP/Hub/Trading Platform interactions? And what kind of environment is needed to successfully establish a Trading Platform?</li> <li>What were the challenges to overcome in your country, in case your platform/exchange?</li> <li>Are you satisfied how is it working now?</li> <li>Cross-border activity of Platform: how do you see the future and evolution of Trading Platforms and venues?</li> </ol>	60 min	15:10-16:10
<u>Panel:</u> CEGH, OTE, EFET, Europex, GRTgaz/TIGF		
8. Closing remarks	15 min	16:10-16:25